Grille gazowe podbiły serca Amerykanów oraz mieszkańców Europy Zachodniej. Coraz częściej sięgamy po nie także w naszym kraju, choć wciąż nie każdy jest gotów zdecydować się akurat na tę formę przyrządzania posiłku. Postaramy się jednak rozwiązać wszystkie wątpliwości i pokazać, że grille gazowe są naprawdę lepsze niż węglowe.
Grill nie jest obojętny dla naszego zdrowia
Większość z nas uwielbia smak grillowanych potraw. Aromat węgla drzewnego dodaje im niezwykłego posmaku, a specyficzny sposób opiekania wydobywa z nich to, co najlepsze i nadaje specyficznego charakteru. Niestety, warto pamiętać, że spożywanie grillowanych potraw nie pozostaje zupełnie obojętne dla naszego zdrowia.
Wszystko za sprawą spalającego się tłuszczu oraz węgla, które w postaci drobinek sadzy osadzają się na potrawach. Sadza jest źródłem wolnych rodników, które negatywnie oddziaływają na ludzki organizm, przyczyniając się między innymi do procesów starzenia, a także do powstawania komórek rakowych. Jednak oprócz sadzy, także inne związki są produktem spalania węgla zmieszanego z tłuszczem. Należą do nich między innymi węglowodory aromatyczne, które również mogą przyczyniać się do powstawania schorzeń.
Zdrowsza alternatywa dla grilla węglowego
Grille gazowe to najlepsza alternatywa dla grilli węglowych. Dzięki wykorzystaniu ciepła płynącego z palników gazowych pozwalają na przygotowanie potraw, jednocześnie nie prowadząc do osadzania się na nich sadzy i nie będąc źródłem innych, szkodliwych związków. Dzięki temu potrawy z nowoczesnego grilla gazowego są znacznie zdrowsze.
Wydajność pracy
Drugą, istotną zaletą nowoczesnych urządzeń, dostępnych pod adresem grillmajster.pl, jest ich wielka wydajność. Jedna butla gazowa potrafi wystarczyć na cały sezon, a przy niewielkim zużyciu nawet na początek następnego. Węgiel drzewny zużywa się znacznie szybciej, przez co często należy go dokupować.
Co więcej, grill gazowy jest bardzo łatwy w rozpaleniu, gdyż posiada specjalne pokrętła, które to umożliwiają. Nie wymaga wykorzystywania podpałek ani żmudnego oczekiwania, aż powstanie odpowiedni żar. Jest gotowy do pracy natychmiast.
Dokładna kontrola temperatury
Miłośnicy grillowania na pewno docenią możliwość precyzyjnego sterowania grillem gazowym. Wystarczy lekko przestawić pokrętło, aby ogień był mniejszy lub większy, co zapewni przygotowanie wymarzonych potraw. Nie ma tutaj obaw o spalone kiełbaski, jak bywało w przypadku tradycyjnych palenisk, kiedy nagle płomienie skoczyły w górę. Wszystko zawsze pozostaje pod ścisłą kontrolą.
Dodatkowe akcesoria i możliwości
Nowoczesny grill to także całe spektrum dodatkowych możliwości. Palnik boczny posłuży do ogrzania sosów, a ruszt czy specjalna blacha przydadzą się do przyrządzania ryb, warzyw, serów lub innych specjałów. Specjalny schowek pozwoli na przechowywanie dodatkowych akcesoriów czy talerzy w chwilach, w których grill nie jest wykorzystywany, dzięki czemu nie będzie trzeba korzystać z dodatkowej szafki.
W efekcie jest więc to urządzenie bardzo użyteczne i wielofunkcyjne, które sprawdzi się w każdym domu, w którym często przygotowywane jest garden party.