Ekspozycje na imprezach zorganizowanych od strony restauracji

0
1703

Restauracje, które przygotowują w swoich progach rozmaite imprezy zorganizowane bardzo często odpowiadają za kwestie higieniczne, ale również estetyczne. Jeśli organizator nie posiada własnego zaplecza w zakresie naczyń, dekoracji oraz osoby odpowiedzialnej za całokształt, wszystko spada na lokal, w którym impreza ma się odbyć. A to jest nie lada odpowiedzialność.

Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że zadowolony klient zachęci innych do korzystania z usług restauracji, ale niezadowolony popsuje jej renomę w parę chwil. Istotne jest dlatego, aby wszystkie ekspozycje, zwłaszcza rzeczy jadalnych, były przygotowane w przemyślany sposób, z wykorzystaniem takich produktów, jak patera z kloszem, specjalne kosze czy nawet fontanny dla płynnych słodkości.

Przyjęcia na zewnątrz

Zacznijmy od nich, jako że to właśnie przyjęcia przygotowywane na zewnątrz często powodują w naszym klimacie najwięcej kłopotów, gdy chodzi o przygotowanie ekspozycji owoców czy ciast. Na świeżym powietrzu są one bowiem narażone nie tylko na kurz przenoszony przez wiatr, ale też przede wszystkim na zainteresowanie rozmaitych owadów, w tym też żądlących. Aby zapobiegać sytuacjom, w którym np. ciasto z kremem jest już zmarnowane przez osiadające na nim muszki, wystarczy wykorzystać patery z kloszem, które zabezpieczą produkt przed ewentualnymi niechcianymi gośćmi. Można je wykorzystać również dla słodkich owoców. Jeśli jednak patera z kloszem w przypadku owoców nie odpowiada do końca zamysłowi projektu, to dobrym rozwiązaniem będą głębokie kosze, np. kilkupiętrowe, które pozwolą ułożyć owoce kolorami albo rozmiarami.

Imprezy rodzinne a firmowe

Inaczej wyglądać będą ekspozycje na imprezach rodzinnych, zwłaszcza tych przygotowanych na wiele osób, a firmowych, głównie w zakresie szkoleń czy rozmaitych konferencji. W przypadku imprez typu wesele czy komunia goście nastawiają się przede wszystkim na regularne podawanie dań oraz dodatkowo dużą liczbę przystawek i dodatków. W takiej sytuacji świetnie sprawdzają się patery z kloszem na ciasta, ale również otwarte patery na owoce czy drobne miseczki na rozmaite przystawki. Z kolei w przypadku imprez firmowych istotne jest przede wszystkim zainwestowanie w dużą ilość przestrzeni na pracę i wykonywanie notatek. Z tego powodu ekspozycja powinna być schludna, ale prosta i nie może zajmować zbyt wiele miejsca. Sprawdzą się otwarte półmiski na ciastka oraz owoce, które można zjeść na jeden czy maksymalnie kilka kęsów – tak, aby nie było potrzebne używanie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ